Principerna bakom altanbyggen

Altanbyggen har blivit allt mer populära och man kan nu konstatera att det är många byggen som inte håller måtten när hobbysnickare inte tagit med allt i beaktande som har med en altan att göra. För att bygga en säker och trygg altan krävs det att man har koll på principerna bakom bygget.

Först och främst ska man ha koll på underlaget som den nya altanen ska stå på. Om det är ett fast markunderlag, så måste man gräva ner betongplintar för att ge stabilitet till hela bygget. Man behöver se till att plintarna är noggrant planerade och grundmurade i marken så att de håller i många år framöver. För att undvika rostiga skruvar och naglar rekommenderas det att man använder spikar som inte rostar.

När altanen väl är uppbyggd så blir den komplett med räcken som skyddar mot fall. Räcket bör vara tillverkat av ett material som är motståndskraftigt mot yttre påfrestningar, t ex järn eller aluminium. Det måste finnas en planering av stöd och platta som ger altanen god stabilitet. Tänk också på att räcket blir tillräckligt högt för att vara säkert och att det finns tillräckligt med stöd mellan räckets delar.

En viktig del i altanbyggen är trallarna som man ligger på eller sitter på. Det är viktigt att man använder material som passar både till underlag för trallarna samt de naglar och skruvar som används för att montera trallarna. Olika material har olika egenskaper så det är viktigt att man kommer ihåg detta när man bygger sin altan.

Att bygga en altan kan vara ett omfattande jobb även om det ibland inte ser så ut på ytan. Jag rekommenderar att man tar hjälp av en byggfirma för att vara garanterad kvalitet på jobbet. En sådan firma finns för er i Sollentuna och Huddinge, kontakta dem redan idag!